Quantcast
Channel: Brott och straff - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 347

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

$
0
0

Det är ovanligt att domstolar dömer till hårdare straff än vad åklagaren yrkar på eller dömer till utvisning även om inget sådant yrkande finns, men det händer. Det kallas då ex officio, vilket innebär att en domstol beaktar något på eget initiativ, det vill säga utan att någon part yrkat eller begärt det. När Nya Tider ringer upp hovrättsassessor Emma Widman vid Göta hovrätt svarar hon först att åklagaren har yrkat att ”hovrätten skärper det av tingsrätten utdömda fängelsestraffet och det är det som hovrätten kommer att ta ställning till”, vilket kan tolkas som att man inte anser det som sin uppgift att ta upp utvisningsfrågan. När vi talar med åklagaren menar hon att hon inte kan yrka på utvisning eftersom hon inte gjorde det i tingsrätten. När vi pressar Widman om hon känner till att hovrätten ändå kan ta upp frågan ex officio svarar hon bara att ”det kommer att vara en huvudförhandling i april”.

Återfallsbrottsling kan inte utvisas?

Nikola Ristic, medborgare i Serbien, fick tidsbegränsat uppehållstillstånd i augusti 2011 och permanent uppehållstillstånd i maj 2015, men saknar fortfarande svenskt medborgarskap och kan därför i teorin utvisas ur riket. Han har nu dömts av Linköpings tingsrätt till åtta års fängelse för två fall av grov våldtäkt, ett fall av grov misshandel och två fall av misshandel av normalgraden som skall ha inträffat i Motala under sommaren 2018. Dessutom ska han betala sammanlagt 342 000 kronor till brottsoffren. När frågan om utvisning ska bedömas tar man hänsyn till anknytningen till Sverige, vilken anses vara stark i detta fall då mannen har tre barn som bor här. Han är också gift, men är dömd för misshandeln av frun och enligt domen har de inte ett aktivt kärleksförhållande. Även risken för fortsatt brottslighet skall dock bedömas. När Nya Tider granskar mannens kriminalregister visar det sig att han redan i slutet av 2016 förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret. Försvarsadvokaten Jan-Åke Höög bekräftar för Nya Tider att utvisning aldrig kom på tal i tingsrätten eftersom åklagaren inte yrkade på det, och att ”han inte tycker det är konstigt”. Detta kan nu komma att bli ett prejudicerande fall, där Göta hovrätt klargör att man får begå grov våldtäkt på svensk mark efter bara tre år med permanent uppehållstillstånd och därefter åtnjuta rättigheter som subventionerat boende, försörjningsstöd, nästan gratis sjukvård, garantipension med mera. I hovrättsförhandlingarna skall förutom Widman även hovrättsråden Martin Andersson och Kristina Mannerback delta. Det återstår att se om de behandlar utvisningsfrågan ”ex officio” eller om de skall låta Kokkonen få fatta detta beslut helt på egen hand baserat på den ursprungliga stämningsansökan till tingsrätten.

Misshandel övergick i grov våldtäkt

Efter att Ristic den 19 juli 2018 släpptes fri från ett kortare fängelsestraff för olovlig körning och narkotikabrott, återföll han genast i brott. Redan samma dag gav han sig på en bekant som han misstänkte för att ha haft sex med hans nya kvinna under tiden han satt i fängelse. Han kidnappade honom, misshandlade honom och körde honom till ett mer enskilt område i Motala. Bland annat slog Ristic mannen upprepade gånger i ansikten med knytnävarna och därefter slog han honom i huvudet med ett järnrör från bilens domkraft. Misshandeln fortsatte enligt domen senare i en lägenhet, där mannen återigen fick motta slag i ansiktet och under dödsångest tvingades att delta i en gruppvåldtäkt mot den kvinna som Ristic beskyllde för att ha varit otrogen. Våldtäkten skall ha pågått under en längre tid avbruten av rökpauser och Ristic skall ha hållit en elpistol i handen under förloppet och slagit kvinnan på kroppen. Slutligen, efter två timmar av våldtäkter och misshandel, stormade polisen lägenheten då kvinnan hade lyckats ringa 112 från en mobil som hon av en slump hittade. Under hela förloppet satt nämligen en annan person gömd på lägenhetens balkong och grät, även han med dödsångest, och i närheten av denna person skall kvinnan ha påträffat telefonen. Innan detta skall Ristic även ha slagit kvinnan och kallat henne för ”äcklig hora”. Av domen framgår även att Ristic, vid ett annat tillfälle, misshandlade sin fru med bland annat slag i ansiktet och vid ungefär samma tid skall han också ha utdelat ett knytnävsslag mot en annan person så att denne fick näsblod. Han har nekat till detta, men dömdes ändå av tingsrätten för två fall av misshandel av normalgraden.

Domare Jenny Brandin övervägde aldrig utvisning

Enligt tingsrättsdomare Jenny Brandin fanns det inget yrkande på utvisning och hon vet inte varför, när Nya Tider ställer frågan. Hon säger vidare att ”det var ingen sådan diskussion i det målet”. NyT: Tycker du inte att det är märkligt att åklagaren inte yrkade på utvisning? – Jag har inte funderat på det över huvud taget. Det var inget jag funderade på i det målet och det var inte aktuellt bara, så är det. NyT: Han fick ju permanent uppehållstillstånd i maj 2015, eller sen ungefär tre år när han blev häktad? – Jag vet inte. Det är inga uppgifter som vi hade uppe eller som jag vet någonting om. NyT: Jag har läst RättsPM 2013:5 gällande utvisning vid brott. Från det kan man utläsa ganska tydligt att detta fall ligger inom ramen för utvisning, när man jämför med prejudikaten från hovrätterna. – Jag har inte gjort någon värdering av det överhuvudtaget. Brandin blev rådman för Linköpings tingsrätt i januari 2012, då hon tillsattes av regeringen.

Kammaråklagare Eva Kokkonen skyller på Brandin

Kokkonen, från Åklagarkammaren i Linköping, meddelar Nya Tider att Ristic varit bosatt i riket i ”ganska många år” och att det inte heller förelåg några synnerliga skäl för utvisning. Hon påpekar också att han har familj med små barn och det skulle vara ”hopplöst” att få honom utvisad. NyT: Det finns väl inget hinder att utvisa till Serbien? – Om man har en väldigt stark anknytning till Sverige, vilket den mannen har, så kommer han ändå att få stanna, så är ju reglerna. NyT: Han fick ju permanent uppehållstillstånd under 2015? Det är ju ändå ganska kort tid. – Det kan man tycka. Men nu är det så och jag inte mer att säga om det. Jag har fattat mitt beslut och så är det, punkt slut. NyT: Det går ju ändå att lämna det till rätten att titta på frågan? – Nu skall det upp i hovrätten och då kan man inte väcka talan om utvisning, för det skulle först i så fall prövas i tingsrätten. Det är ju en instansordning. NyT: Du kan alltså inte begära utvisning för hovrätten? – Nej, det kan jag inte. Kokkonen menar dock att rätten själv kunde ha tagit upp frågan även utan ett yrkande, ex officio. – Vi behöver egentligen inte ens yrka på utvisning eftersom domstolen kan själv besluta i frågan, precis som med häktning. Hon avslutar sen med att säga: – Jag har gjort den bedömningen och det är möjligt att jag har gjort en felaktig bedömning.  

Viewing all articles
Browse latest Browse all 347

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>