![]()
MeToo-rörelsen drog igång hösten 2017 och krävde många offer.
[caption id="attachment_76217" align="alignright" width="359"]
![]()
Ulf Malmros, 56. Han var inte på plats under förhandlingen i hovrätten. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin[/caption]
Teaterdirektören Benny Fredriksson tog sitt liv. Journalisten Fredrik Virtanen fick sparken från ett välbetalt jobb på Aftonbladet och blev persona non grata. Den så kallade komikern Soran Ismail försvann från offentligheten, likaså expoveteranen Alex Bengtsson. Andra som fick löpa gatlopp i media eller hamnade i karantän var talmannen Urban Ahlin och programledarna Lasse Kronér och Martin Timell.
Kronér fick komma tillbaka och ser ut att kunna fortsätta arbeta. Men en person som fått sitt liv förstört är Ulf Malmros. Malmros var en framgångsrik filmregissör/manusförfattare med succéer både på bio och TV på meritlistan. Sedan debuten 1989 arbetade han regelbundet fram till 2016. Han har bland annat vunnit två Guldbaggar. På Wikipedia anges ingen förklaring till varför Ulf Malmros inte fått några uppdrag sedan 2017.
[caption id="attachment_76219" align="alignnone" width="585"]
![]()
Förhandlingen i Svea hovrätt skall snart börja. Den 52-åriga kvinnan hade en supporterklubb på plats (bilden) men som tur var hade domstolsledningen kommenderat ut två stadiga ordningsvakter för att upprätthålla ordningen. Foto: Nya Tider[/caption]
Anklagades på Facebook
Malmros liv tog slut i november 2017 då en nu 52-årig, mörkhyad kvinna på Facebook anklagade honom för en våldtäkt med rasistiska inslag. Våldtäkten skulle ha ägt rum för 25 år sedan och kvinnan gjorde aldrig någon polisanmälan. Sedan anklagelserna blev offentliga har Malmros inte fått några uppdrag i filmbranschen.
[caption id="attachment_76220" align="alignnone" width="585"]
![]()
Henrik Olsson Lilja, 52-åringens ombud. Den 6 september 2019 blev han skjuten i bröstet utanför sin bostad. Den multikriminelle Billy Rieloff dömdes senare till 14 års fängelse för dådet. Foto: Nya Tider[/caption]
I slutet av november 2017 publicerade kvinnan inlägget på Facebook som började med: ”Nu är det dags. Jag har levt så jävla länge med den här skiten. Here I go. Varsågoda”, sedan beskrev hon en våldtäkt som skulle ha skett efter en utekväll. Inlägget avslutades med: ”Systrar, i dag upphör min skam. Kanske 25 år försent, men ändå. Idag säger jag bara till honom: Ha ett underbart liv!”. Den sista meningen är titeln på en av Ulf Malmros filmer och i inlägget beskrev hon Ulf Malmros hårfärg och vilken typ av filmer han regisserat. Hon nämnde dock inte hans namn. Hon publicerade även ett i stort sett likadant inlägg i en MeToo-grupp på Facebook. Grupperna var hemliga men hade tillsammans cirka 9 500 medlemmar som jobbade inom film- teater och TV-branschen.
[caption id="attachment_76221" align="alignnone" width="585"]
![]()
Sargon de Basso anses vara en av Sveriges bästa brottmålsadvokater. Han företrädde Ulf Malmros i målet. Som vanligt var Nya Tider enda media på plats. Foto: Nya Tider[/caption]
När media kort efter publiceringen fick reda på kvinnans anklagelser blev hon uppringd av reportern Eric Tagesson på Aftonbladet. Hon sade då:
– Jag har inga som helst kommentarer. Men jag tycker det är intressant att du som manlig reporter ringer mig och berättar vad jag skrivit i hemliga grupper, i övrigt har jag inget att säga.
60 000 kronor för ett ödelagt liv
Malmros namn började nu synas på sociala medier och på diskussionsforum. Regissören valde då att skriva en debattartikel som publicerades i Sveriges största tidning Aftonbladet den 6 dec 2017. Där skrev Malmros bland annat att hans liv nu var ”raserat”. Han gav oss även insyn i den svenska ankdammen: ”Att vara falskeligen våldtäktsanklagad regissör i en bransch där alla känner alla betyder att samtliga yrkesverksamma filmarbetare och finansiärer har tagit del av det här.”
[caption id="attachment_76215" align="alignnone" width="585"]
![]()
Maria Sveland, 46 år och superfeminist, var på plats för att supporta 52-åringen. Som så många andra ”antirasister” bor hon i det vita reservatet Södermalm i Stockholm. Foto: Nya Tider[/caption]
Malmros berättade också att han hade polisanmält kvinnan för uthängningen.
En åklagare väckte åtal mot kvinnan i februari 2019 och i juli samma år kom en dom i Nacka tingsrätt, där kvinnan fälldes för grovt förtal. Straffet blev villkorlig dom med lite dagsböter. Hon dömdes även att betala 60 000 kronor i skadestånd.
52-åringen överklagade domen, så mardrömmen fortsatte för Ulf Malmros. Han fick vänta i över 1½ år innan målet togs upp i hovrätten.
[caption id="attachment_76218" align="alignnone" width="585"]
![]()
52-åringen var sista person att äntra rättssalen och eftersom det var fullt på åhörarplats fick hon presentera sig för ordningsvakten på fotot. Foto: Nya Tider[/caption]
Hovrätten fastställer domen den 24 mars
Mer än tre år efter polisanmälan är processen slut. I allt väsentligt fastställs tingsrättens dom. I efterhand framstår det som onödigt att hela målet skulle gås igenom en gång till. 52-åringen uppger att hon saknar inkomst, så hon behöver därför inte betala ett öre av advokatkostnaderna (drygt 85 000 kronor) i hovrätten. I tingsrätten tillerkändes 52-åringens advokat Henrik Olsson Lilja 138 000 kronor i ersättning, medan Malmros advokat Sargon de Basso fick 76 000.